Ato mund të përdoren në prodhimin e trupave të automjeteve, pajisjeve shtëpiake, mobiljeve metalike, duke gjetur përhapje të gjerë sidomos në ndërtim.

Ato mund t’i nënshtrohen zbrazjes, përkuljes, lakimit, vizatimit dhe shumë proceseve të tjera.

Duke marrë parasysh trashësinë e tyre, fletët ndahen në kategori të ndryshme.

Në varësi të përdorimit, mund të blini çarçafë të hollë, të mesëm dhe të madh.

Ashtu si me letrën, termi fletë përdoret gjithashtu për të treguar pamjen e fletëve, veçanërisht nëse ato janë të holla (fletë nga mbështjellje).

Kur bëhet fjalë për metale të çmuar ose me ngjyra, ajo quhet pjatë, fletë metalike ose pllakë, në vend se pllakë.

Për fletët e hollë përdoret termi petëzim, trashësi më pak se 1.5 mm merren përmes rrokullisjes së ftohtë, ato me trashësi më të madhe edhe me një proces të nxehtë.

Fletët e trasha përdoren kryesisht në fushën e ndërtimit, ato karakterizohen nga një trashësi më e madhe se 5 mm, madje duke arritur 10 mm.

Në fushën e ndërtimit, fletët ndahen në “të sheshtë” dhe “të gjerë të sheshtë”.

Fletët kanë përdorime të ndryshme, në varësi të materialit nga i cili janë bërë.

Fletët prej çeliku dhe alumini përdoren kryesisht në zdrukthtari metalike, ndërtime mekanike dhe në shumë sektorë industriale.

Fletët e bakrit përdoren kryesisht në sektorët elektrikë, elektromekanikë dhe llamarina.

Pllakat prej bronzi përdoren në objekte, pjesë të vogla metalike, mobilje, orë dore, hidraulik.

Bronzi zakonisht përdoret për të prodhuar objekte artistike, veshje, mbështjellje, mbështetëse, valvola, jastëk rrëshqitës, pompa, burime, kontakte elektrike.

Tregu gjithashtu ofron fletë për izolim dhe mbulim.

Fletët me shirita janë nga të parat, me një trashësi midis 0.75 mm dhe 1.25 mm, ideale për akomodimin e paneleve izoluese.

Nga llamarina e madhe është e mundur të merren produkte të shumta derivative, duke përfshirë trarëve dhe tubave, në forma dhe madhësi të ndryshme.

Ekzistojnë formate të tjera të fletëve komerciale siç janë, për shembull, fletët “e shpuara”, të cilat dallohen nga prania në sipërfaqe e vrimave të ndryshme (të rregulluara në një rrjetë), diametri i të cilave arrin dhe, në disa raste, tejkalon atë të vetë fleta.

Falë vrimave, këto fletë lejojnë që një seri elementësh (të ngurtë, të lëngshëm ose të gaztë) të kalojnë sipërfaqen, duke e bërë përdorimin e tyre të favorshëm në krijimin e karrigeve dhe aksesorëve të mobilimit, abazhurëve dhe sistemeve të tjera të ndriçimit, si dhe sesa me panelet e papërshkueshëm nga zëri .